Arkipyhä tarkoittaa työviikon keskellä olevaa pyhä- tai vapaapäivää, joka osuu viralliselle arkipäivälle. Tyypillisiä arkipyhiä ovat esimerkiksi itsenäisyyspäivä tai pitkäperjantai.
Useimmille kuukausipalkkaisille työntekijöille arkipyhät eivät vaikuta palkkaan, vaan ne näyttäytyvät vain palkallisina, ylimääräisinä vapaapäivinä. Tuntipalkkaisilla tilanne puolestaan on monimutkaisempi. Vaikka esimerkiksi kaupan alan tuntipalkkalainen olisi sopinut tekevänsä täyttä viikkoa, vähenee hänen ansaintansa jos kauppa on pyhäpäivän takia keskellä viikkoa kiinni, eikä työvuoroa näin ollen ole.
Arkipyhäkorvaus on olemassa juuri näitä tilanteita varten – niillä korvataan työntekijälle arkipyhästä johtuva, puuttuva työvuoro ja siitä saatava palkka. Arkipyhäkorvausta maksetaan myös työstä, jota tehdään pyhänä; silloin kun “kaikki muut” ovat vapaalla.
Arkipyhäkorvaukset perustuvat työehtosopimuksiin eli TESeihin – korvauksen ehdot ja määrät vaihtelevat työsuhteessa käytettävän työehtosopimuksen mukaan.
Arkipyhäkorvaus toimii tilanteesta riippuen kahdella eri tavalla:
Silloin, kun työntekijä ei tee töitä arkipyhänä, kompensoi korvaus arkipyhästä johtuvaa ansionmenetystä. Tämä koskee erityisesti tuntipalkkaisia, joiden työaika vähenee arkipyhäviikoilla – esimerkiksi kauppa tai ravintola on kiinni, eikä työtä silloin tehdä lainkaan. Arkipyhäkorvaus maksetaan siis korvauksena siitä, että työnantaja ei tarvitse työntekijän työpanosta kyseisenä päivänä.
Jos kyseessä on taas työ, jota tyypillisesti tarvitaan arkipyhänä, kuten terveydenhuollossa tai vaikkapa tuotantolaitoksissa, on arkipyhäkorvaus normaalin palkan päälle maksettava lisä. Se kompensoi sitä, että työntekijä on töissä muiden nauttiessa arkipyhän mukanaan tuomasta vapaa-ajasta.
Työajanseurannassa arkipyhät on kirjattava, jotta tiedot kulkevat palkanlaskentaan oikein, ja arkipyhäkorvaukset kohdentuvat täsmällisesti. Arkipyhät siis vaikuttavat yrityksen palkanlaskentaan, ja sitä kautta tietysti työntekijöiden kuukausiansioihin.
Ottassa arkipyhäkorvaukset asetetaan järjestelmään käyttöönoton yhteydessä yrityksen työaikaryhmien mukaisesti. Suomalaiset arkipyhäpäivät ovat järjestelmän taustatiedoissa automaattisesti.
Ottan arkipyhäkorvausten laskentaa kehitetään jatkuvasti. Uusimman, lähiaikoina julkaistavan päivityksen myötä kokonaisuus tulee helpottumaan entisestään: kun asetukset on tehty järjestelmään oikein, ei työntekijän tarvitse tehdä arkipyhänä mitään eri tavoin kuin muutenkaan, vaan Otta kirjaa tiedot taustalle automaattisesti oikein, ja vie ne myös palkalaskentaan, jos tietoja käytetään siellä.