Lomapalkka eli loma-ajan palkka maksetaan työntekijälle hänen ollessaan lakisääteisellä vuosilomallaan.
Lomapalkan määräytymisen lähtökohta on se, että työntekijällä on oikeus saada säännönmukainen palkkansa myös loman ajalta. Lomapalkka lasketaan perustuen joko kuukausipalkkaan, keskimääräiseen päiväpalkkaan tai prosenttiperusteeseen.
Lomakorvaus sen sijaan maksetaan, jos työntekijä ei jostain syystä voi pitää vuosilomaa, esimerkiksi työsuhteen päättyessä korvauksena kertyneistä, pitämättömistä lomapäivistä.
Lomapalkka ja lomakorvaus ovat siis eri asioita. Vuosiloman tarkoituksena on antaa työntekijälle lepoa ja palautumista varten, jolloin lomapalkan avulla varmistetaan, että työntekijä saa normaalin toimeentulonsa myös loman aikana. Lomakorvaus taas on nimensä mukaan korvaus siitä, jos työntekijä ei syystä tai toisesta ole voinut pitää lomaansa.
Lomapalkka maksetaan ennen loman alkamista. Työehtosopimuksessa tai työsopimuksessa voidaan kuitenkin sopia lomapalkan maksamista työntekijän tavallisena palkkapäivänä. Lisäksi lyhyen, enintään kuuden päivän loman lomapalkka voidaan maksaa tavanomaisena palkanmaksupäivänä.
Lomakorvaus puolestaan maksetaan viimeistään lomakauden päättyessä. Jos työntekijä ei käytä oikeuttaan vapaaseen työsuhteen päättyessä, lomakorvaus maksetaan työsuhteen päättyessä.
Mikä sitten on lomaraha? Toisin kuin lomapalkka tai lomakorvaus, lomaraha ei ole lakisääteinen asia. Sen maksaminen perustuu työehtosopimuksiin, työsopimukseen tai työpaikan vakiintuneeseen käytäntöön.
Lomaraha on tyypillisesti 50 % työntekijän vuosilomapalkasta. Se maksetaan yleensä kesäkuussa, mutta lomarahan maksamisen ajankohta voi vaihdella työehtosopimuksen tai yrityksen käytännöistä riippuen. Jos yrityksessä on käytössä työaikapankki ja asiasta on sovittu työpaikalla, voi lomarahan siirtää työaikapankkiin ja käyttää myöhemmin vapaana.
Lomapalkan, lomakorvausten sekä lomarahojen oikeellisuus ja maksaminen ovat työnantajan vastuulla. Onnistunut palkanlaskenta puolestaan edellyttää sitä, että vuosilomien ajankohdat ovat oikein tiedossa myös palkanlaskijalla.
Tässä apuna toimii työajanseurantajärjestelmä, jossa onnistuu myös lomasuunnittelu. Helpoimmillaan hyväksytyt lomapäivät voidaan nimittäin siirtää suoraan työajanseurantajärjestelmästä palkanlaskentaan.